Prosjekt

SMIJERN I MIDDELALDEREN – gammelt håndverk, ny kunnskap

Smiing er et gammelt håndverk i Norge men lite har blitt gjort for å forstå middelalderens smiteknikker og finne ut mer om håndverkerne bak. Kunsthistoriker Torill Thømt ønsket å gjøre noe med dette og har dratt igang et tverrfaglig prosjektsamarbeid mellom arkeologer, metallurger, kunsthistorikere og smeder. Vi studerer beslagene på et utvalg middelalderkirker sør for Trondheim. Målet er å finne ut mer om datidens smeder, smiteknikker og om jernet som ble brukt. Det innebærer studier og sammenlikning av det håndverksmessige smiarbeidet, men også analyser av jernet. I løpet av 2023 har Torill og jeg besøkt mange kirkebeslag, både «in situ» og på museer i Bergen og Oslo. Arbeidet vil fortsette i 2024

Denne bildekrusellen krever javaskript.

BÅTKRYBBE I RUSTFRITT STÅL

I oktober-November 2021 jobbet vi med et uvanlig spennede prosjekt. Langt til havs, på øya Lovund på Nordlandskysten. Der er det oppført et museum for å stille ut restene av et fartøy fra 1450. Vår jobb var å lage ei krybbe til utstilling av skipsdelene. Flere deler ble prefabrikert i smia hjemme men monteringen måtte foregå på stedet. Neste trinn er innfesting av tredelene. Museet blir verdt et besøk! Oppdragsgiver var Norsk Maritimt Museum. Samarbeid med smed Jan Remøe/Verksmia.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

 

BESLAG TIL STAVKIRKEDØR

Høsten 2019 fikk vi jobben med å lage kopi av beslagene på døra til Botnedalen stavkirke fra 1200-tallet. Dette var et spennede og krevende oppdrag som jeg og lærlingen min Johannes G. Barstad brukte omlag 300 timer på å ferdigstille. Vi prøvde ulike ståltyper og brukte både Lancashire-stål, reint jern (Armco) og moderne bløttstål. De to sistnevnte har gode plastiske- og sveiseegenskaper, og egnet seg best til detaljene i dragehodene og der det var essesveiser. Dørbeslagene er spekket med middelalderens symbolikk og preges av en blanding av hedenske og tidlig kristne symboler. Formspråk og materialbruk skiller seg også mye fra nyere smiarbeider. Det er tydelig at materialet (jern) var en knapp og verdifull ressurs, og at synet på design (f.eks. symmetri) var annerledes enn i påfølgende århundrer. Under arbeidet fikk vi virkelig følelsen av å gå i sporene til smeder 1000 år tidligere. Vi gjorde oss mange erfaringer som kom andre smeder og lærlinger til gode gjennom flere fagsamlinger underveis.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

 

 

KULTURPRISER TIL FOSNAVÅG KOMMUNE

I januar 2017 fikk jeg en henvendelse fra designbyrået Heydays. De hadde jobben med design av logo til det nye konserthuset i Fosnavåg. Genial logo som har fått mye positiv omtale og priser. Logoen skulle brukes som kommunens kulturpris og lages i jern. Krav til overflate og utseende. Ungdommens k-pris er blankslipt mens selve kulturprisen er værbitt. Takk for spennende oppdrag!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

INSEKTER TIL SKOGMUSEET
Våren 2015 ble jeg involvert i et prosjekt med å lage insekter til ny utstilling på Norsk skogmuseum i Elverum. Firmaet Freden form hadde jobben og trengte en kreativ smed for å smi bein og følehorn. Spennede utfordring. Mye bra kan komme ut av samarbeid mellom en skulptør, lakkerer og smed! Utstillingen åpnet sommeren 2015.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.