Prosjekt

BESLAG TIL STAVKIRKEDØR

Høsten 2019 fikk vi jobben med å lage kopi av beslagene på døra til Botnedalen stavkirke fra 1200-tallet. Dette var et spennede og krevende oppdrag som jeg og lærlingen min Johannes G. Barstad brukte omlag 300 timer på å ferdigstille. Vi prøvde ulike ståltyper og brukte både Lancashire-stål, reint jern (Armco) og moderne bløttstål. De to sistnevnte har gode plastiske- og sveiseegenskaper, og egnet seg best til detaljene i dragehodene og der det var essesveiser. Dørbeslagene er spekket med middelalderens symbolikk og preges av en blanding av hedenske og tidlig kristne symboler. Formspråk og materialbruk skiller seg også mye fra nyere smiarbeider. Det er tydelig at materialet (jern) var en knapp og verdifull ressurs, og at synet på design (f.eks. symmetri) var annerledes enn i påfølgende århundrer. Under arbeidet fikk vi virkelig følelsen av å gå i sporene til smeder 1000 år tidligere. Vi gjorde oss mange erfaringer som kom andre smeder og lærlinger til gode gjennom flere fagsamlinger underveis.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

 

 

KULTURPRISER TIL FOSNAVÅG KOMMUNE

I januar 2017 fikk jeg en henvendelse fra designbyrået Heydays. De hadde jobben med design av logo til det nye konserthuset i Fosnavåg. Genial logo som har fått mye positiv omtale og priser. Logoen skulle brukes som kommunens kulturpris og lages i jern. Krav til overflate og utseende. Ungdommens k-pris er blankslipt mens selve kulturprisen er værbitt. Takk for spennende oppdrag!

Denne bildekrusellen krever javaskript.

 

INSEKTER TIL SKOGMUSEET
Våren 2015 ble jeg involvert i et prosjekt med å lage insekter til ny utstilling på Norsk skogmuseum i Elverum. Firmaet Freden form hadde jobben og trengte en kreativ smed for å smi bein og følehorn. Spennede utfordring. Mye bra kan komme ut av samarbeid mellom en skulptør, lakkerer og smed! Utstillingen åpnet sommeren 2015.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.